Skip to main content

Inkscape: Instalace, nastavení

Stažení a instalace​

Najdi aktuální verzi na https://www.inkscape.org/. Stáhni a spusť instalační soubor.

Package Manager Windows 10, 11

Pokud používáš Package Manager pro Windows, použij příkaz

winget install inkscape

Po instalaci spusť program Inkscape.

První spuštění Inkscape​

Po prvním spuštění Inkscape nabídne základní volby dokumentu, barevných motivů programu a ikon.

image

  • Nastavení v kurzu jsou jednoduché symbolické ikony (Classic Symbolic) a tmavé téma programu

Základní layout programu Inkscape​

Inkscape má podobné rozložení nástrojů jako jiné grafické vektorové programy. Layout panelů lze měnit z menu Zobrazit (Výchozí, Vlastní, Široký).

image

  • Vlevo je lišta nástrojů (1). Spodní část horní lišty panelu příkazů (2) je panel ovládání nástrojů a mění obsah podle vybraných nástrojů. Menu dialogových oken (3) otevře okna, která mohou být ukotvená nebo plovoucí (viz níže). V základním nastavení se ti dialogová okna budou otvírat vpravo, jako ukotvená okna (Tabs). Nastavení různých typů přichytávání je v ikonovém menu panelu přichytávání vpravo (4).
Úkol

Vyber nástroj Text z lišty nástrojů (1). Na horní liště (2) nastav typ písma ze seznamu. Klikni do dokumentu a napiš text. Otevři dialogové okno textu přes menu Text ‣ Text a písmo (Text ‣ Text and fonts) nebo zkratkou Ctrl+Shift+T. Vyber část textu, vyber ze seznamu jiný font a potvrď volbou Použít vpravo dole.

Otevři další dialogové okno přes menu Objekt ‣ Výplň a tah (Object ‣ Fill and Stroke) nebo zkratkou Ctrl+Shift+F. Nastav barvu výplně, tahu, a styl tahu v tabech v tomto dialogovém okně.

image

Klikni na nástroj výběru objektu (ikona šipky). Kliknutím mimo objekt zrušíš výběr. Vyber objekt znovu a tažením ho přesuň na jiné místo dokumentu.

Barvu objektu změníš také kliknutím na paletu s barvou v dolní liště, s označeným objektem (barvu obrysu změníš, když při kliknutí podržíš Shift). Vyzkoušej si tvorbu, obarvení a přesuny dalších textových objektů.

Nastavení jazykové verze Inkscape​

Jazykovou verzi programu změníš v menu:

Upravit ‣ Předvolby ‣ Rozhraní ‣ Jazyk

Pohyb v dokumentu a nastavení rotace​

  • Posun v dokumentu (Pan) se stisknutým prostředním tlačítkem myší (nebo odpovídajícím tlačítkem na tabletovém peru). Pro posun lze použít také stisknutý Space, nebo Alt+ Pravé tlačítko myši

  • Zvětšení a zmenšení pohledu (Zoom) klávesy + , -

  • Nastavení pohledu na celý dokument 5

  • Nastavení pohledu na vybraný objekt 3

  • Rotace dokumentu s klávesou Ctrl + Střední tlačítko myši. Natočení plátna zrušíš v menu Zobrazit ‣ Orientace ‣ Obnovit rotaci(View ‣ Orientation ‣ Reset rotation)

Poznámka

To je téma, na které narazíš velice rychle, a proto to zmiňuji hned v úvodu. Pokud jsi zvyklý na práci v jiných grafických programech, doporučuji zamknout rotaci plochy v menu Zobrazit ‣ Orientace ‣ Uzamknout rotaci

Nastavení pro počítač v režimu tablet ve vertikální orientaci​

Pokud používáš počítač s dotykovým diplejem ve vertikální orientaci, je vhodnější použít režim s plovoucími dialogovými okny.

Nastavení najdeš v menu Upravit ‣ Předvolby ‣ Rozhraní ‣ Okna (Edit ‣ Options ‣ Interface ‣ Windows)

image

Poznámka

Vyber si co ti více vyhovuje při konkrétním nastavení monitoru. Šířka dialogových oken jde měnit podle obsahu jenom do určité míry.

Inkscape pro úplné začátečníky​

Inkscape se otevře v základním nastavení dokumentu se zavřenými dialogovými okny (okna textu, výplně a tahu, nastavení atd.). Přesná podoba programu se bude lišit podle nastavení rozhraní a témat.

Otevření dokumentu ze šablony​

Dokument z nastavené šablony (Template) otevřeš z menu Soubor ‣ Nový ze šablony... (File ‣ New from Template...). Nejčastěji používané šablony asi budou "Prázdná stránka" s nastavením standardních velikostí pro tisk v mm A4, A5 atp., a "Plocha" pro práci v pixelech.

Nastavení vlastností dokumentu​

Možnosti dokumentu nastavíš zkratkou Ctrl+Shift+D nebo tady:

Soubor ‣ Vlastnosti dokumentu

Nastavení dokumentu se ukládá do souboru.

Přehled nástrojů​

image

Vyzkoušej si nástroje z panelu nástrojů vlevo. Najdeš tam vektorové a efektové nástroje, a nástroje na úpravu křivek. Ikony jsou názorné.

Nejčastěji používané nástroje:

  • Výběr F1
  • Úprava objektu nebo křivky (cesty) F2
  • Volné křivky F6 a Beziérovy křivky/rovné křivky Shift+F6
  • Nástroje geometrických tvarů
  • Text
  • Lupa F3, zmenšení s klávesou Shift2

Objekty a cesty​

Aby bylo možné editovat jednotlivé body a křivky objektů, je nutné převést objekt na cesty v menu Cesta ‣ Objekt na cestu(Path ‣ Object to Path) nebo zkratkou Ctrl+Shift+C.

image

U objektů je možné měnit některé charakteristiky, dokud nejsou převedeny na cestu. U obdélníků je to zaoblení hran, ovládané nástrojem editace cesty F2:

image

Křivky — cesty — se formují pomocí kontrolních bodů a tečen, které definují průběh křivky.

image

Na cesty je možné aplikovat parametrické efekty, jak si ukážeme v příští lekci.

Text a fonty​

Inkscape podporuje variabilní fonty (Variable Fonts). Variabilní fonty umožňují parametricky měnit váhu písma ("tloušťku", weight).

Seznam vybraných fontů s volnou licencí a českými znaky najdeš v příloze kurzu.

Ukládání a export do .pdf a .png​

Základním formátem je .svg, ale program podporuje export do mnoha formátů včetně .pdf (Soubor ‣ Uložit jako, File ‣ Save as), do .png lze exportovat dialogovým oknem Soubor ‣ Exportovat obrázek PNG (File ‣ Export Image as PNG).

Můžeme začít.